Du är här

Ataxi - Få personlig assistans vid problem med ataxi

Drabbas man av ataxi tappar man förmågan att koordinera sina muskler vilket kan göra det svårt att exempelvis äta. Vår personal har utbildning inom området och kan ge dig den assistans som du behöver. Ring eller maila oss om du har några frågor eller helt enkelt bara vill att vi ska berätta mer om oss och vad vi kan göra för dig, eller någon i din närhet.

Hur är din vardag med ataxi?

Efter det att du har hört av dig till oss så bestämmer vi en tid för ett möte med dig. Vid det här mötet berättar vi om vilka vi är och hur vi ser på personlig assistans men viktigast av allt är du får en chans att berätta om hur din situation ser ut idag. Hur påverkar ataxin dig? Vad fungerar bra och vad behöver du hjälp med?

Med den här informationen arbetar vi ihop en skräddarsydd lösning som vi presenterar för dig vid nästa möte. Känns planen bra så är det dags att sätta ihop en assistansgrupp till dig och vill du ändra något så går det självklart även bra. Det viktiga är att du känner dig nöjd med slutprodukten.

Assistenter som arbetar efter dina behov

Alla dina assistenter kommer vara väl insatta i hur dina behov ser ut och de kommer även att få kontinuerlig utbildning inom ataxi och assistans. Vi ser gärna att du är med i urvalsprocessen av assistansgrupp då det inte bara är viktigt med rätt erfarenheter – personkemin måste också stämma.

Vad är ataxi?

Ataxi är en nervsjukdom som orsakas av ett förfall av ryggmärgscellerna. För den drabbade innebär det att man bland annat tappar koordinationsförmågan och att ögonen får ett ryckigt rörelsemönster.

  • Friedreichs ataxi är den vanligaste formen av ataxi och det är en sjukdom som går i arv. I Sverige drabbas ca 2 personer årligen av denna form av ataxi – män och kvinnor är lika utsatta. Vad som orsakar sjukdomen är en mutation i en gen (FXN) som i sin tur leder till att proteinet frataxin tillverkas i för små mängder. När det här händer så får nervcellerna inte tillräckligt mycket energi vilket innebär att de till slut dör.

Vilka är symptomen vid ataxi?

De flesta symptomen för ataxi upptäcks när man är mellan 5-15 år gammal och vanligast är då att man får problem med sin motorik och koordination. Andra kännetecken för sjukdomen är att det blir svårt att hålla balansen och att man tappar sin handstil. Personer drabbade av ataxi blir ofta beroende av rullstol för att ta sig fram när de är mellan 15 och 20 år gamla.

Merparten av de som drabbats av Friedreichs ataxi får problem med hjärtat och måste ta hjälp av betablockerare. Ungefär 90 % drabbas även av skolios vilket betyder att man får en krökt rygg. I vissa fall kan det lösas med en korsett men är det allvarligt så måste man genomgå en operation. Mellan 10-20 % löper även en risk att drabbas av diabetes.

Det pågår forskning kring ataxi och eventuella botemedel men än så länge har man inte hittat något – det görs dock framsteg hela tiden.

Få kostnadsfri hjälp med ansökan för personlig assistans

Personer som är drabbade av ataxi kan ha rätt till personlig assistans. Hur man går tillväga är dock inte alltid helt enkelt att förstå. Vår LSS-jurist kan hjälpa dig, helt kostnadsfritt, med att ta fram en ansökan – du förbinder dig inte till någonting. Hör av dig till oss på Annas Assistans och ta ett första steg mot en enklare vardag.

Kontakta oss

Hör gärna av dig till oss så kan vi berätta mer om hur vi kan hjälpa dig.

Växel:

010 - 33 33 900

Öppettider:

Måndag - fredag, kl. 09:00 - 16:00

Lunchstängt:

kl. 12:00 - 13:00

E-post:

info@annasassistans.se