Du är här

Hjärnskada - Personlig assistans för dig som har en hjärnskada

Vid en hjärnskada ställs vardagen ofta om helt och hållet och många är i behov av personlig assistans för att klara sig. Vi ser alltid till våra kunders specifika behov och anpassar vår assistans efter den. Vi möter gärna upp dig för ett samtal där vi kan berätta mer om våra lösningar och hur vi kan hjälpa dig.

Vilka problem orsakar din hjärnskada dig?

Efter att du kontaktat oss bestämmer vi en träff där vi börjar med att berätta om hur vi arbetar samt diskutera saker som hur hjärnskadan påverkar dig i vardagen, vilka problem som lätt uppstår, vad som är bra respektive dåligt med assistansen du har idag (om sådan finns) och hur dina framtidsplaner ser ut.

Utifrån detta samtal arbetar vi ihop en specialanpassad lösning som vi presenterar för dig vid nästa möte. Är det någonting du vill ändra på så är det enkelt fixat och när allting känns bra så går vi vidare med att ta fram en assistansgrupp till dig.

Vilka är symptomen för hjärnskador?

Hjärnskador kan både vara någonting man råkar ut för, vid exempelvis en olycka eller stroke, samt något som man föds med. Råkar man ut för en hjärnskada kan saker som förr var självklara nu istället upplevas som helt omöjliga. Vid en hjärnskada drabbas bland annat motoriken, minnet och talet.

Hjärnskador brukar delas in i två olika områden:

  • Den primära skadan – Den primära skadan är den hjärnvävnad som blir direkt skadad av kraften som drabbar hjärnan. De skador som uppstår direkt är obotliga och kan leda till ytterligare skador i hjärnan.
  • De sekundära skadorna – Dessa vävnadsskador är de som uppstår på grund av den primära skadan. De sekundära skadorna kan exempelvis uppstå genom en otillräcklig genomblödning i hjärnan.

Om hjärnskadan är allvarlig finns det risk att man inte längre klarar av att arbeta och det är inte ovanligt att ens relation till familj och vänner förändras – det är därför viktigt att alla anhöriga får information om riskerna vid hjärnblödning och vad man kan göra.

Går det att behandla hjärnskador?

I det absolut mest kritiska tillståndet går behandling av hjärnskador ut på att begränsa skadan samt att säkerställa ens andning. Efter det kritiska stadiet arbetar läkarna med att lindra skadorna och att försöka förhindra eventuella följder, som exempelvis slaganfall.

Efter att man drabbats av en hjärnskada är det viktigt att man arbetar hårt med rehabilitering. Ju tidigare man börjar arbeta med rehabilitering desto större chans har kroppens olika funktioner, som tal och rörlighet, att återhämta sig.

Handplockade assistenter

Det är viktigt med rätt person på rätt plats och därför handplockar vi din assistansgrupp. Vi ser till så att alla dina assistenter har nödvändig kunskap om hjärnskador och vilka dina behov är. Du som kund får gärna vara med i urvalsprocessen av assistenter och skulle det behövas kan vi även nyrekrytera för att ge dig exakt den assistans du behöver. All personal på Annas Assistans får fortlöpande utbildning kring hjärnskador och lämplig assistans.

Få kostnadsfri hjälp att bli beviljad assistans

Oavsett om du redan beviljats assistans eller ej så tar vi gärna ett förutsättningslöst möte med dig där vi kan berätta om våra tjänster. Har du ännu inte blivit beviljad assistans så hjälper vår LSS-jurist dig helt kostnadsfritt med att ta fram och skicka in en ansökan.

Kontakta oss

Hör gärna av dig till oss så kan vi berätta mer om hur vi kan hjälpa dig.

Växel:

010 - 33 33 900

Öppettider:

Måndag - fredag, kl. 09:00 - 16:00

Lunchstängt:

kl. 12:00 - 13:00

E-post:

info@annasassistans.se