Du är här

Multipel Skleros – Vad är MS och vilken assistans kan man få?

Om du har MS så kan det vara skönt att veta att det går att få hjälp för att klara av vardagen. Vi på Annas Assistans förstår att våra kunder har olika behov och därför skräddarsyr vi ett paket som passar just dig. 

Vad är MS och vilka drabbas?

Om man är drabbad av MS, även känt som Multipel Skleros, så hittar kroppens impulser inte fram som de ska på grund av att nervtrådarna blivit inflammerade och/eller att ärr har bildats på dessa. Det finns olika varianter av MS men gemensamt för dem alla är att de påverkar hjärnan och ryggmärgen, även känt som kroppens centrala nervsystem. De olika formerna av MS brukar delas in i fyra grupper; skovformad MS, sekundär progressiv MS, primär progressiv MS och godartad MS.

  • Skovformad MS – Den absolut vanligaste formen av MS är skovformad MS vilken innebär att man har perioder, som kan variera från några dagar till flera månader och i ovanliga fall kan det även gå flera år, då man upplever besvär med exempelvis syn, gång och balans.
  • Sekundär Progressiv MS – Efter att ha levt flera år med MS kan det hände att sjukdomen går över i vad man kallar sekundär progressiv MS. I denna form av MS ökar antalet besvärsperioder och besvären blir även tydligare och svårare att hantera för den drabbade.
  • Primär Progressiv MS – En liten andel MS-drabbade insjuknar även i primär progressiv MS vilket innebär att hälsotillståndet konstant går åt det sämre. Det är dock som sagt relativt ovanligt med primär progressiv MS i dagsläget.
  • Godartad MS – Lika ovanligt som det är med primär progressiv MS är det ovanligt med godartad MS vilka är de personer som inte upplever några obehag alls trots sin sjukdom.

MS är oftast något som oftast drabbar en i ung ålder och ungefär två tredjedelar av de som insjuknar i MS är kvinnor. Vad som är orsaken till MS är ännu inte känt men förekomsten varierar från land till land och även från region till region i de olika länderna. Vad vi dock vet är att de nordiska länderna är speciellt hårt drabbade av Multipel Skleros.

Vilka är symptomen och vad kan man göra vid Multipel Skleros?

Blir man sjuk i Multipel Skleros så är det det centrala nervsystemet som angrips. Det här kan resultera i ett flertal olika åkommor men vanligast är att man upplever problem med synen, får svårt med balanssinnet och gången samt att man kan uppleva att kroppen domnar av. Viktigt att nämna är att sjukdomens symptom kan variera väldigt mycket från person till person.

I dagsläget finns det inga botemedel mot MS men det finns medicin som har en uppbromsande effekt. För att bibehålla kroppens rörlighet är det viktigt att man underhåller den med exempelvis sjukgymnastik.

Anpassad personlig assistans

Tillsammans börjar vi med att diskutera hur din MS-sjukdom påverkar dig och vad det är du behöver hjälp med. Utifrån det tar vi fram ett förslag som är anpassat efter dig och dina önskemål. Förslaget går givetvis att justera och när du känner dig bekväm med vad vi tagit fram går vi vidare med att rekrytera personliga assistenter.

Assistenter som arbetar efter dina behov

Vi ställer hårda krav på våra assistenter och enbart personal lämpad att hjälpa dig med dina specifika behov kommer att kontaktas. Du får självklart även vara med och bestämma i den här processen. All vår personal genomgår fortlöpande utbildningar för att hålla sig uppdaterade inom Multipel Skleros och lämplig assistans.

Hur kan Annas Assistans hjälpa dig som har MS?

Har du drabbats av Multipel Skleros kan du få hjälp i form av personlig assistans. Vad som avgör om du har rätt till assistans är din ålder samt ditt behov av hjälp och stöd för att klara av enklare vardagsuppgifter. All personal på Annas Assistans är kunniga inom området samt väl anpassade för att öka MS-patienters livskvalitet.

Kontakta oss så hjälper vi dig kostnadsfritt med att ta fram en ansökan om personlig assistans. Hör även gärna av dig om du skulle ha några frågor kring hur vi arbetar och vad vi kan göra för dig som är drabbad, eller för någon i din närhet som är drabbad av MS.

Kontakta oss

Hör gärna av dig till oss så kan vi berätta mer om hur vi kan hjälpa dig.

Växel:

010 - 33 33 900

Öppettider:

Måndag - fredag, kl. 09:00 - 16:00

Lunchstängt:

kl. 12:00 - 13:00

E-post:

info@annasassistans.se