Du är här

Narkolepsi - Personlig assistans för problem med narkolepsi

Narkolepsi är en hjärnsjukdom som innebär att man bland annat får plötsliga sömnattacker och nedsatt muskelspänning. Det här kan givetvis ställa till det i vardagen och därför är det viktigt att man får den assistans man behöver. Vi vet att alla har olika behov och därför skräddarsyr vi våra lösningar specifikt efter våra kunder. Ring gärna oss på Annas Assistans så kan vi berätta mer om hur vi kan göra din vardag enklare.

Hur påverkar din narkolepsi dig?

Efter att du har kontaktat oss så bestämmer vi en tid då vi träffar dig för ett förutsättningslöst möte. På det här mötet berättar vi mer om vilka vi är och hur vi ser på personlig assistans men viktigast av allt är att du får berätta om dig och din situation. Hur påverkar narkolepsin din vardag, har du assistans idag och hur ser dina framtidsplaner ut?

Med den här informationen sätter vi på Annas Assistans ihop en plan som vi presenterar för dig vid nästa möte. Du behöver inte bestämma dig direkt utan ta din tid och känn efter hur du tycker att lösningen känns för dig. Vill du gå vidare så sätter vi nu ihop en assistansgrupp till dig.

Vad är narkolepsi?

Narkolepsi är en relativt ovanlig sjukdom och den drabbar en framförallt när man är i tonåren men även yngre och äldre kan råka ut för sjukdomen. Vad som händer vid narkolepsi är att hjärnan inte har tillräckligt av de ämnen som behövs för att hålla en vaken. Har man en allvarlig form av sjukdomen så är den ett rejält handikapp och därför blir det svårt att gå i skolan eller att jobba.

Det går att se ett samband mellan narkolepsi och REM-sömnen, vilken är sömnen som sker ca 1 ½ h efter att man somnat. Under REM-sömnen är hjärnan fortfarande aktiv, det är då man drömmer som mest, men kroppens alla muskler kopplar av. Vid narkolepsi tar REM-sömnen över medans man fortfarande är vaken – man tappar med andra ord kontrollen över sina muskler och får plötsliga sömnattacker.

Vilka är symptomen för narkolepsi?

Det finns ett flertal olika symptom för narkolepsi, vilka ibland kan feltolkas av omgivningen som depression eller att man skulle vara påverkad av alkohol eller läkemedel.

  • Plötsliga sömnattacker som inte går att kontrollera
  • Du tappar kontrollen över dina muskler helt plötsligt, även känt som kataplexi.
  • En förlamande känsla i samband med att du somnar eller vaknar.

Det går inte att bota narkolepsi men det finns effektiva läkemedel som gör det enklare att leva med sjukdomen.

Var med och välj dina assistenter

Tillsammans med dig så väljer vi ut vilka som kommer att arbeta i din assistansgrupp. All vår personal har nödvändig erfarenhet och vi ser till att de får fortlöpande utbildning kring narkolepsi och vad de, som assistenter, kan göra för att underlätta för dig.

Vi tror att personal som får uppskattning för sitt arbete gör ett bättre jobb och därför strävar vi hela tiden efter att erbjuda våra assistenter de bästa arbetsvillkoren på marknaden.

Hur blir man berättigad personlig assistans?

Det finns olika kriterier som måste uppfyllas för att man ska bli berättigad assistans, såsom exempelvis ålder och om narkolepsin gör det omöjligt att klara av grundläggande vardagsuppgifter. Hör av dig till vår LSS-jurist om du är osäker på om du har rätt till personlig assistans så får du all den hjälp du behöver – helt kostnadsfritt.

Kontakta oss

Hör gärna av dig till oss så kan vi berätta mer om hur vi kan hjälpa dig.

Växel:

010 - 33 33 900

Öppettider:

Måndag - fredag, kl. 09:00 - 16:00

Lunchstängt:

kl. 12:00 - 13:00

E-post:

info@annasassistans.se