Du är här

Personlig assistans anpassad för dig med Duchennes sjukdom

Drabbas man av Duchennes muskeldystrofi så får man allt sämre motorik med tiden och utan assistans blir det svårt att klara sig. På Annas Assistans arbetar vi alltid efter våra kunders behov och ser till att de får den hjälp de behöver. Ring gärna oss om du, eller någon i din närhet, har drabbats av Duchennes sjukdom så kan vi berätta mer om vilka vi är och vad vi kan göra för dig.

Vad innebär Duchennes och vad orsakar sjukdomen?

Har man Duchennes så har man brist på proteinet dystrofin (återfinns vanligtvis i hjärtmuskeln, skelettmuskulaturen, och till viss del i centrala nervsystemet) vilket i sin tur innebär att muskulaturen bryts ner.

Duchennes är en ärftlig sjukdom och orsaken är en defekt gen på X-kromosomen. Då pojkar endast har en X-kromosom så är det oftast de som drabbas av sjukdomen men i vissa enstaka fall har även kvinnor drabbats av Duchennes muskeldystrofi.

Vilka är symptomen för Duchennes muskeldystrofi?

I enstaka fall kan sjukdomen upptäckas redan under spädbarnsåldern och det beror då på att barnet har svårt att andas, suga och att röra på sig. Har man Duchennes så ligger man lite efter kurvan vad gäller att lära sig gå men det är inte förrän i treårsåldern som symptomen börjar bli riktigt tydliga. I den här åldern kan man upptäcka att den drabbade har en vaggande gångstil, har problem med att springa samt tycker det är svårt att ta sig upp då man sitter på golvet. Barnet kan även ha problem med kramper och stelhet i kroppen.

Utöver problem med muskulaturen kan man känna igen symptom som kräkningar och problem med att svälja. Alla dessa symptom beror på en brist av proteinet dystrofin i margtarmkanalen. I vissa fall kan även hjärtat påverkas genom att det går snabbare än normalt samt att det slår oregelbundet. Sjukdomen sprider sig olika snabbt men i 10-årsåldern är ofta en rullstol nödvändig för att ta sig fram.

Behöver du hjälp att få assistans beviljad?

Kontakta oss om du vill ha hjälp att få personlig assistans beviljad. Vår LSS-jurist tar fram en ansökan åt dig helt kostnadsfritt. Oavsett om du redan är beviljad assistans eller ej så möter vi gärna dig och berättar vad vi kan göra för att öka din livskvalitet.

Hur ser din situation ut idag?

Det första som händer efter att du kontaktat oss är att vi bestämmer tid för ett möte med dig där vi går igenom hur din situation ser ut idag. Några frågor vi exempelvis kommer diskutera är hur din assistans fungerar idag (om sådan finns), vad skulle kunna förbättras och hur ser du på framtiden? Efter vårt samtal arbetar vi ihop en plan som är skräddarsydd efter alla dina behov. Tycker du att planen låter bra så går vi vidare och sätter ihop en assistansgrupp till dig.

Kontakta oss

Hör gärna av dig till oss så kan vi berätta mer om hur vi kan hjälpa dig.

Växel:

010 - 33 33 900

Öppettider:

Måndag - fredag, kl. 09:00 - 16:00

Lunchstängt:

kl. 12:00 - 13:00

E-post:

info@annasassistans.se