Du är här

Personlig assistans för dig med Downs Syndrom

Personer med Downs syndrom är på många sätt självständiga individer men ofta med diverse sociala och psykiska problem. Annas Assistans utbildar alltid vår personal efter kundens specifika behov. Ta kontakt med oss idag så tar vi fram en lösning som är anpassad för dig.

Vad är Downs syndrom och hur vanligt är det?

Downs syndrom är en form av utvecklingsstörning vilken orsakats av en kromosomavvikelse. Avvikelsen upptäcks redan på BB och man räknar med att det varje år föds ca 120 barn med Downs syndrom i Sverige.

Om läkarna misstänker att ett barn har Downs så utgår de från en lista med 20 kännetecken för avvikelsen. Hittar de 12 av dessa kännetecken hos barnet så ställs diagnosen Downs syndrom. För att försäkra sig om att diagnosen är rätt tar de även ett blodprov för att säkerställa vilken avvikelse det handlar om. Vid Downs syndrom föds man med en kromosom för mycket, kallad trisomi 21.

Hur får man Downs syndrom och vad innebär det?

  • Recessiv ärftlighet – En del personer ärver skador på sina gener utan att det märks på något sätt. Om båda föräldrarna har dessa dolda skador finns en risk att barnet får en dubbel upplaga av generna vilket i sin tur kan leda till en utvecklingsstörning. Att Downs syndrom skulle vara ärftligt är dock extremt ovanligt.
  • Skador under fostertiden – Det händer ibland att celldelningen skadas under fostertiden och då kan kromosom 21 skapas. Skador i celldelningen är den vanligaste orsaken till Downs syndrom.

Personer med Downs syndrom drabbas av diverse synliga kännetecken men ingen personlighet är den andra lik. Att lära sig saker tar längre tid och det finns vissa begränsningar för vad man klarar av men saker som känslor är inget som påverkas av den extra kromosomen.

Om man har Downs syndrom har man idag rätt till sysselsättning samt eget boende. Vid eget boende är det dock viktigt att man får lämplig assistans.

Vi ser till individen

Att leva med Downs syndrom behöver inte innebära en brist på livskvalitet. Vi på Annas Assistans gör allt för att underlätta din vardag. Är du redan beviljad personlig assistans kan vi redan idag börja arbeta med en lösning för dig. Har du ännu inte fått assistans så hjälper vi dig, helt utan kostnad, att ta fram en sådan ansökan.

Downs syndrom är en måttlig utvecklingsstörning men i de flesta fall krävs någon form av personlig assistans. Tillsammans med dig börjar vi med att ta reda på hur din vardag ser ut samt vilka behov och framtidsplaner du har. Utifrån detta samtal tar vi fram en skräddarsydd lösning för dig. Tycker du att planen låter bra går vi vidare direkt men vill du justera någonting så går det självklart även bra. Är du ännu inte beviljad personlig assistans så kan vår LSS-jurist hjälpa dig med att ta fram en ansökan – kostnadsfritt.

Assistenter med rätt erfarenhet

En stor del av vår skräddarsydda lösning handlar om att ta fram personliga assister som vet hur Downs syndrom fungerar och vilken hjälp som är lämplig att ge. Vi ser gärna att våra kunder är engagerade i urvalsprocessen av assistenter och vid behov så anställer vi även nya personliga assistenter till dig.

Kontakta oss

Hör gärna av dig till oss så kan vi berätta mer om hur vi kan hjälpa dig.

Växel:

010 - 33 33 900

Öppettider:

Måndag - fredag, kl. 09:00 - 16:00

Lunchstängt:

kl. 12:00 - 13:00

E-post:

info@annasassistans.se