Du är här

Skolios - Personlig assistans anpassad för dig med skolios

Om man är drabbad av en allvarlig form av skolios innebär det ofta stor smärta och problem med att klara av enklare uppgifter i vardagen. Är detta fallet så kan du ha rätt till personlig assistans. Vår LSS-jurist hjälper dig kostnadsfritt med att ta fram, fylla i och skicka in en sådan ansökan. Är du redan beviljad personlig assistans så kan vi redan idag börja arbeta med att ta fram en plan som är anpassad efter dig och dina behov. Ring oss på Annas Assistans så kan vi berätta mer om hur vi arbetar och hur vi kan göra din vardag lättare.

Erfarna assistenter som kan skolios

Vi ställer hårda krav på våra assistenter men vi ger även lika mycket tillbaka då vi tror att personal som känner sig uppskattad gör ett bättre jobb. Våra assistenter erbjuds bland annat bra arbets- och semestervillkor, utbildningar, kollektivavtal och förmånliga löner.

När det gäller valet av din assistansgrupp så ser vi gärna att du är med och tycker till. Vi tar fram personer med rätt erfarenhet, som vet vilka behov du har och skulle det behövas så kan vi rekrytera personal utifrån till dig.

Vad är skolios och vad kan man göra?

Om man drabbats av skolios så innebär det att man har en krokig rygg – ryggraden är böjd i sidled. Man säger ofta att det finns två olika huvudgrupper av skolios; strukturell och funktionell skolios. Den funktionella skoliosen orsakas av att benen har olika längd medan en strukturell skolios innebär att formen på vissa diskar och kotor har förändrats och fått fel form. Det finns fem olika varianter av strukturell skolios:

  • Kongenitala – Skoliosen beror på en missbildning som är medfödd. Det är vanligt att man har kongenital skolios i kombination med någon annan form av handikapp.
  • Idiopatiska – Merparten av strukturell skolios är idiopatisk och det betyder att man inte vet anledningen till skoliosen.
  • Neuromuskulära – Om man har en nervsjukdom såsom Duchennes eller Cerebral Pares finns det risk för neuromuskulär skolios.
  • Sekundära – I dessa fall är skoliosen orsakad av en tidigare sjukdom.
  • Syndromrelaterade – En kombination av symptom och sjukdom.

Vid lätt skolios så märker man inte av problemen nämnvärt. Får man det i vuxen ålder så behovs troligtvis inte någon behandling medans det för barn ofta räcker med skoinlägg eller en förhöjning av klacken.

Vid en allvarligare form av skolios finns det dock risk för rejäla smärtor i ryggen samt problem med andningen. Vid en rejält krökt rygg är en operation ofta den enda behandlingen.

Få den hjälp du behöver för att klara av din skolios

Ingen person ska behöva kämpa ensam för att klara av vardagen om de har rätt att få hjälp. Vad som avgör om du har rätt att få hjälp i form av personlig assistans vid skolios är bland annat din ålder samt hur allvarliga dina besvär är. Är du osäker på om du har rätt till assistans så får du gärna höra av dig till vår LSS-jurist som kan hjälpa dig med en ansökan helt kostnadsfritt.

Personlig assistans som passar dig

Första gången vi träffas så berättar vi mer om vilka vi är på Annas Assistans men framförallt är vi intresserade av att veta mer om dig. Hur ser din vardag med skolios ut idag, har du redan personlig assistans, vad tycker du funkar bra respektive mindre bra och hur ser du på din framtid.

Med den här informationen tar vi fram en skräddarsydd lösning som vi presenterar för dig vid nästa möte. Nu får du i lugn och fundera på vår plan och känna efter om du tycker att den känns bra för dig. Vill du justera någonting så gör vi det och när allting känns bra så går vi vidare med att ta fram assistenter till dig.

Kontakta oss

Hör gärna av dig till oss så kan vi berätta mer om hur vi kan hjälpa dig.

Växel:

010 - 33 33 900

Öppettider:

Måndag - fredag, kl. 09:00 - 16:00

Lunchstängt:

kl. 12:00 - 13:00

E-post:

info@annasassistans.se